ANADOLU BASIN BİRLİĞİ DERNEĞİ’NİN TÜZÜĞÜ
- BÖLÜM
TEMEL HÜKÜMLER:
DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ :
MADDE 1- Anadolu Basın Birliği Derneği adına bir dernek kurulmuştur. Merkezi Ankara’dadır.
MADDE 2- Derneğin Adresi: Kızılay Mahallesi Sümer 2 Sokak Akahan Apt 39/3 ÇANKAYA – ANKARA
ANADOLU BASIN BİRLİĞİ DERNEĞİ 5253 sayılı Dernekler Yasası gereğince Genel Merkez, Genel Kurul Kararı ve Denetimi altında il ve ilçelerde “ŞUBELER” açar. Şubeler Genel Merkez denetimi altında yönetmeliklere göre çalışır. Genel Merkez, yasalara ve dernek yönetmeliklerine uymadığı tespit edilen “Şubeleri” fesih etme ve yönetim kurulunu görevden alma yetkisine sahiptir.
ANADOLU BASIN BİRLİĞİ DERNEĞİ’NİN AMACI :
MADDE 3- Anadolu Basın Birliği Derneği’nin amacı
Türkiye’de ve Yurtdışında T.C. Vatandaşları tarafından yayınlanan basın ve yayın organlarında, habere dayalı Gazetecilik yapan, Radyo ve Televizyonlarda gazetecilik niteliği taşıyan görevlerde gerek kadro ve gerekse serbest çalışan olan muhabir, yazar, muhabir, Spiker, Kameraman, Yazı İşleri Müdürü, muhabirlik yapan gazeteciler ile TRT ve A. A. ile diğer Haber Ajanslarının Anadolu’da görev yapan muhabir ve temsilcilerini yasanın öngördüğü şekilde bir araya toplamak.
Mesleki ve Sosyal-Ekonomik haklarını korumak, geliştirmek ve gelişmelerine yardımcı olmak, ayrıca mensuplarına uygun ücretler istihkak için lokal ve misafirhane açarak sosyal hizmetlerde bulunmak.
Gazetecilik mesleğinin toplum içindeki değerini ve etkinliğini artırıcı tedbirler almak.
Anadolu Basın Birliği Derneği; insan haklarına, Türkiye Cumhuriyeti Devletine, Atatürk İlkelerine ve Anayas’a dayanan Milli, Demokratik, Laik, Sosyal Hukuk Devleti anlayışı içinde, Demokratik Düzenin Korunması, Sosyal adaletin gerçekleşmesi ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırılmasına hizmet etmeyi temel amaçlardan sayar.
AMAÇ İÇİN YAPILACAK ÇALIŞMALARI
Anadolu Basın Birliği Derneği, amacını gerçekleştirmek için aşağıdaki çalışmaları yapar:
- a) Gazetecilik mesleğinin zorunlu kıldığı hak ve hürriyetlerin savunulması ve geliştirilmesi yolunda yasalara ve yürütme organlarının yanı sıra özel kurumlar ve kuruluşlar arasında üyelerin temsilini sağlamak.
- b) Yasalar ve kararnameler yönetmelik gibi yasaya dayalı mevzuatla Anadolu Basınına tanınan hak ve hürriyetlerin her türlü olumsuz karar ve uygulamalardan korunmak.
- c) Mesleğin ilgilendiren işlerdeki anlaşmazlık, incinme, çözüm yolları bulmak ve bu yolda görevli bütün resmi ve özel kuruluşlar yanında yazılı ve sözlü girişimlerde bulunmak.
- d) Mesleki alanda dayanışmayı güçlendirmek ve üyelerin toplumsal koşullarını iyileştirmek.
- e) Üyeler için yardım ve işsizlik sandıkları kurmak gibi sosyal güvenliği gerçekleştireici ve arttırıcı çalışmalar yapmak, üyelerin basın mesleğine ilişkin kooperatifler, şirketler ya da tesisler kurmasına yardımcı olmak. Vakıflar kurmak.
- f) Üyelerine sosyal yardımlarda bulunmak.
- g) Her türlü yurt içi ve yurtdışı mesleki gezilerden üyelerinin yararlandırmaya çalışmak, kolaylıklar sağlamak ve özendirmek, etkinlikler arasında çaba göstermek.
- h) Üyelerinin mesleki, sosyal gelişmeleri için kurslar, seminerler ve toplantılar düzenlemek yurtiçinde ve yurtdışında bu imkanları sağlamak.
ı) Anadolu’da gazetecilikle ilgil Gazetelerin, Haber Sitelerinin, Radyo ve TV’lerin gelişmesi, Üyelerin mesleki araç ve gereçlerinin bulunduğu firmaların bulunması yolunda girişi ve gerekli nitelikleri taşıması halinde asıl üye olabilir.
ONURSAL ÜYELER: Anadolu’da gazetecilik mesleğine yardımcı ve destek olan Türk uyruklular onursal üye olarak kabul edilirler. Onursal üye sayısı asıl üyelerin yüzde beşini geçemez. Onursal üyelerin seçme ve seçilme hakları yoktur. Onursal üyeliğe kabul kararı “Genel Merkez Yönetim Kurulu”nca alınır.
Asil Üyeliğin Koşulları:
MADDE 6- Asil üyeliğe başvurabilmek için gerekli koşullar şunlardır:
- T.C. vatandaşı olmak
- 18 yaşını bitirmiş olmak
- Kısıtlı olmamak
- Hırsızlık, sahtekârlık, dolandırıcılık, şantaj, hileli işler ve onur kırıcı suçlardan biri ile kesin hüküm giymemiş olmak
- Mesleğin onuruna dokunucu kötü ün sahibi olmamak
- Dernek kurmak hakkını yitirmemiş bulunmak ve 5253 sayılı yasada belirtilen yasaklara girmemiş olmak
Üyelik İçin Başvuru:
Asıl üye olmak isteyenler tüzükteki kurallara uygun olarak asil üyelerden ikisinin yazılı önermesi ve şube başkanlığına başvurması ile müracaat eder. Şube yönetim kurulları isteklinin fotoğraflı giriş bildirisini üç gün içinde eksiksiz olarak çıkarır. Bu bildirim 10 (on) gün süre ile askıda kalır. Yönetim kurulu yukarıdaki süre içerisinde üyelik başvurusunu tüzüğe uygun olup olmadığını karara bağlar. Kabul edilen adayın üyelik kararını bildirim tarihinden itibaren en çok 30 gün içinde yerine getirir.
Şube yönetim kurulları onlara bir yazı ile üye adayına bildirir. Üyeliğe kabul edilen aday giriş aidatı ve yıllık aidat birimlerini izleyen bir ay içerisinde ödemek zorundadır. Ödeme zamanında yapılmadığı takdirde üyelik kaydı geçersiz sayılır. Üyelik isteği reddedilen kişinin birlik genel kuruluna itiraz hakkı vardır. Genel kurul üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma konularında son kararı verir.
Birlik Genel Kurulunca üyelik isteği geri çevrilen aday, aradan tam bir yıl geçmeden yeniden müracaat edemez.
Şubesi olmayan illerde müracaat o ilin temsilcisine yapılır. Bu müracaat temsilcinin görüş bildirimi ile birlikte genel merkez yönetim kuruluna intikal ettirilir. İkinci bir müracaat aradan tam bir yıl geçmeden yapılamaz.
Şubeler üye kayıt bildirimlerinin bir suretini bir liste ile birlikte üç ayda bir genel merkeze bildirmek zorundadır.
Üyeliğin Bitirilmesi:
MADDE 7: Yapılanma ve tüzüğün belirttiği nedenlerle üyelik hakkını yitirenler ve tüzük hükümlerine aykırı davranışta bulunanlar yönetici organların kararı ile üyelikten çıkarılanların kararı yönetim kurulunda üye kaydının silinmesiyle kesinlik kazanır.
3- Üye olma şartlarını kaybetmiş olması,
4- Tüzüğümüz amaç ve faaliyetlerini köstekleyici ve küçültücü beyan ve davranışlarda bulunulması,
5- Yönetim, Denetleme ve Disiplin kurulu üyeleri hakkında asılsız şayia ve beyanlarda bulunulması, dernek faaliyetlerini köstekleyici veya zorlaştırıcı fiil veya davranışlarda bulunulması hallerinde; Disiplin Kurullarınca yapılacak soruşturma ve kanaat raporu Genel Merkez Yönetim Kurulunca karara bağlanır.
Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir.
İKİNCİ BÖLÜM
DERNEĞİN ORGANLARI :
MADDE 8 – Derneğin Organları Şunlardır:
1- Genel Kurul
2- Merkez Yönetim Kurulu
3- Denetleme Kurulu
4- Yüksek Onur Kurulu
5- Şubelerin Yönetim ve Denetim Kurulları
MADDE 9 – Genel kurul, Birliğin Merkezinin bulunduğu yerde yapılır, Genel kurul asıl üyelerden oluşur. Genel kurulun olağan toplantısı YILDA BİR MAYIS ayı içerisinde yapılır.
Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az 15 gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi belirtilmek suretiyle yazılı olarak toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebi ile toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre 7 günden az, 60 günden fazla olamaz.
Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenden geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya ilk toplantıdaki esaslara göre yeniden çağrılır.
Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Genel kurul toplantıları genel merkezin bulunduğu genel merkez yönetim kurulunca çağrılır.
Genel kurul; genel merkez yönetim ya da denetim kurullarının gerekli gördüğü hallerde veya üyelerden 1/5’inin yazılı isteği üzerine olağan üstü toplanır. Toplantıya çağrı isteğinde gündem de belirtilmesi zorunludur.
Olağan üstü toplantı isteği yönetim kuruluna bildirilir. Yönetim kurulu toplantı çağrısını otuz gün içerisinde yapmak zorundadır. Bu süre içinde genel kurulu toplantıya çağırmazsa toplantı isteyenlerce Ankara Sulh Hukuk Hakimliği’ne başvurulur.
…tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir
…tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
Yetki Belgesi
Dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden “Yetki Belgesi” dernek tarafından 2 nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yetki belgelerinin birer sureti dernekler birimlerine verilir.
Yetki belgesinin kullanımı, yenilenmesi, iadesi ve sair hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi
Defterler hariç olmak üzere, dernek tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.
Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi
Dernek tarafından, yurtdışından yardım alınacak olması durumunda yardım alınmadan önce “Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi” doldurulup mülki idare amirliğine bildirimde bulunulur.
Bildirim formuna, yurt dışı yardım alınmasına ilişkin alınmış yönetim kurulu kararı örneği, varsa bu konuda düzenlenen protokol, sözleşme ve benzeri belgeler ile yardımın aktarıldığı hesaba ilişkin dekont, fatura ve benzeri belgeler de eklenir.
Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur.
Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Birlikte Yürütülen Ortak Projelere İlişkin Bildirim
Derneğin görev alanına ilişkin konularda kamu kurum ve kuruluşları ile yürüttüğü ortak projelerle ilgili olarak yapılan protokoller, örneği “Proje Bildirimi”ne eklenerek, protokol tarihini izleyen bir ay içinde dernek merkezinin bulunduğu yerin valiliğine verilir.
Değişikliklerin Bildirilmesi
Derneğin yerleşim yerinde meydana gelen değişiklik “Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi” genel kurul toplantısı dışında organlarda meydana gelen değişiklikler “Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi” doldurularak süreyi takip eden 30 gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir.
Derneğin Borçlanma Usulleri
Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
GENEL KURULUN TOPLANMASI
MADDE 10 – Genel kurul asıl üyeleri yarıdan bir fazlasının katılımıyla toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak ikinci toplantıya katılan asıl üye sayısı; yönetim ve denetim kurulları üye tam sayılarının toplamının 2 katından az olamaz.
Genel kurula katılacak üyeler genel merkez yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adlarının karşısına imza atarak toplantı yerine girerler.
Şubeler Genel Kurulu’nda:
Şubelerin Yönetim Kurulları, Denetim Kurullarının tamamı, Şubelere kayıtlı her 5 Üyeden oluşan 1 (bir) delege ile temsil edilir.
GENEL KURULUN YÖNETİM ŞEKLİ
MADDE 11 – Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir başkan, iki başkan vekili ve yeteri kadar sekreter seçilir. Başkanlık divanı seçimi açık oyla yapılır. Genel kurul toplantısına başkanın yokluğunda yardımcılarından biri başkanlık eder. Sekreter toplantı tutanaklarını düzenler. Düzenlenen tutanak divan heyetince birlikte imzalanır. Bütün tutanak ve belgeler Divan Başkanlığınca yeni seçilen yönetim kuruluna teslim edilir.
GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ
MADDE 12 – Genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az 1/10’u tarafından görüşülmesi istenilen konularında gündeme alınması zorunludur.
Genel kurul aşağıdaki hususları görüşüp karara bağlar:
- a) Genel Başkanı seçmek
- b) Derneğin Genel Merkez Yönetim Kurulunu, Denetleme Kurulunu ve Yüksek Onur Kurulunu seçmek
- c) Tüzüğün değiştirilmesi
- d) Merkez Yönetim ve Denetim Kurulları raporlarının görüşülmesi, Yönetim Kurulunun ibra edilmesi
- e) Yönetim kurulunca hazırlanacak tahmini bütçenin görüşülüp, aynen veya değiştirilerek kabulü
- f) Gerekli taşınmaz malların satın alınması veya var olan taşınmazların satılması konusunda Genel Merkez Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi
- g) Mesleki dernek ve federasyonlarla iş birliği kurma kararı almak
- h) Yasaların ve tüzüğün genel kurula yüklediği diğer görevlerin yerine getirilmesi
ı) Derneğin feshine karar vermek
- j) Derneğin kamu yararına dernekler statüsüne alınmasına karar vermek
GENEL KURUL KARARLARI :
MADDE 13 – Genel kurul kararları toplantıda bulunanların oy çokluğu ile alınır. Ancak tüzüğün değiştirilmesi bu konuyu da kapsayan gündemde yapılacak toplantıya katılan üyelerin 2/3 çoğunluğu ile gerçekleşebilir.
Derneğin feshi ile ilgili görüşme tüzüğün özel maddesine göre yapılır. Dernek federasyonlarla ve kuruluşlarla iş birliği kararları genel kurul toplantısında hazır bulunanların 2/3 oy çokluğu ile alınır.
ÜYELERİN SEÇME VE SEÇİLME HAKLARI
- a) Her üyenin bir oy hakkı vardır. Asıl üye oyunu bizzat kullanmak zorundadır. Asıl üyeler derneğin Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurullarına, Kurultay Delegeliklerine, bunların kurullarına seçilme hakları olduğu gibi kurullar dışında verilecek hizmetleri de yapmakla yükümlüdürler.
- b) Genel Başkanlar art arda üç dönem seçilebilir. Bir dönem ara verildikten sonra tekrar seçilebilirler.
GENEL BAŞKAN:
MADDE 14 – Genel başkan genel kurul tarafından tek derece ile ayrı olarak gizli oyla seçilir.
Genel Başkanın görevleri:
- a) Dernek Genel Başkanı, Genel merkez ve şubelerle birlikte Derneğin tüm olarak hükmi kişiliğini temsil eder. Yönetim Kuruluna başkanlık eder, Yönetim Kurulunun lüzum gördüğü ahvalde toplantıya davet eder. Şubelerde şube Başkanları, şubelerinin hükmî varlığını temsil ve Yönetim Kuruluna Başkanlık ederler. Yönetim Kurulunun lüzum gördüğü ahvalde toplantıya davet ederler.
- b) Genel Başkanın olmaması halinde Genel Başkanvekili, onun da olmaması halinde Genel sekreter başkanlık yapar. Ancak Genel Başkan gerekli gördüğü hallerde Başkan Yardımcılarından herhangi birisine vekâlet etme yetkisi verir.
- c) Genel Başkan, gerek şubelerle, gerek diğer teşekküllerle yapılacak bütün yazışmaları takip eder ve şubelerle birlikte imza eder. Şube Başkanları da bu görevleri yanında Genel Sekreter veya Mali Sekreterle birlikte imza eder. Şube Başkanları da şubeleri Genel Merkezle olan yazışmalarını, mahalli şubelerin bulunduğu mülkî idari makamlar ve Bankalarla v.s. yazışmalarla sekreterleri veya mali sekreter ile birlikte imza ederler.
- d) Bütün yazışmalar Derneğin anteti kağıtları ile yapılır. İmza mahalli derneğin resmî mührü ile mühürlenir.
- e) Yönetim Kurulu Başkanın istifası veya ölümü halinde, Yönetim Kurulu toplanarak Olağan Genel Kurula kadar Yönetim Kurulu yedek üyelerinden birini asil üyeliğe getirir ve yeni Genel Başkanı seçerek Mülkî İdare Amirliğine bildirir.
YÖNETİM KURULU:
MADDE 15 – Genel Merkez Karar Yönetim Kurulu genel kurulca seçilen 14 Asil, 14 Yedek üyeden oluşur.
Yönetim Kurulu Görevleri:
MADDE 16 – Genel Merkez Yönetim Kurulu’nun görevleri şunlardır:
- a) Tüzük dışına çıkmadan genel kurul kararlarına uygun biçimde çalışmaları yürütmekb) Genel Başkanın vefat ve görevden ayrılması sonucu ilk kongreye kadar aralarından gizli oy ile bir başkan seçmek
- c) Sosyal yardımlarla üyelerin mesleki parasal güçlenmelerini amaçlayan yönetmelikler hazırlamak
- d) Tüzükte yazılı amaçlara uygun olan organlarla ile yayın birimlerini sağlamak
- e) Yayın organlarını hazırlamak ve şubeleri denetlemek
- f) Gelir ve Gider hesaplarının yasaların gerektirdiği biçimde tutmak ve gelecek döneme ait bütçeyi Genel Kurula sunmak.
- g) Yönetim kurulu ihtiyaç duyulduğu alanlarda çalışma grupları veya komiteler oluşturabilirler:
- Dış İlişkiler, İç ve Dış Geziler Danışma Kurulu
- Sosyal İşler ve Sosyal Tesisler Kurma Danışma Kurulu
- Hukuk İşleri ve Danışma Kurulu
- Mesleki Araştırma ve İnceleme Danışma Kurulu
Yönetim Kurulu Çalışmaları:
MADDE 17 – Yönetim Kurulu ilk toplantısında üyeleri arasından (1 Başkanvekili – 1 Örgütten Sorumlu Başkan Yardımcısı – 1 Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve 1 İletişimden sorumlu Başkan Yardımcısı olmak üzere) 4 Genel Başkan Yardımcısı, 1 Genel Sekreter, 1 Genel Sekreter Yardımcısı 1 Mali Sekreter seçer.
Yönetim kurulu ekseriyetle toplanır. Yönetim Kurulu Kararları toplantıya katılanların çoğunluğu ile alınır. Alınan kararlar Noterlikçe veya İl Sivil Toplum Müdürlüğü’nce onaylı Karar Defterine yazılır ve toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
Genel Başkan Yardımcılarından biri Teşkilat işlerini, biri Mali ve İdari işleri, birisi de Sosyal ve Kültürel işleri yürütür.
Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcısı Derneğin yazışma işlemlerini, Mali Sekreter ise gelir ve gider hesaplarını yürütür.
Yönetim Kurulu Diğer Üyelerinin Görev ve Yetkileri
Başkanvekili :
Genel Merkezde Genel Başkanın olmadığı zaman Başkanvekili, Şubelerde Başkan olmadığı zaman ikinci başkan vekalet eder, yetkilerini kullanır, aynı zamanda derneğin sosyal tesislerinin kontrolünden ve çalışmasından sorumludur.
Genel Sekreter :
1- Genel Sekreter veya Şubelerdeki sekreter üyeler Genel Merkezin veya şubelerin bilumum muhaberatını idare ederler. Demirbaşların deftere kaydını ve kullanışlı durumda olmalarını sağlarlar. Dosyaların tanzimini sağlar, müşterek yazışmaları imzalarlar, Dernek memurlarını da Yönetim Kurulu namına amirlerdir.
2- Genel başkanın veya Şube Başkanının görevini ikinci başkan devam ettirdiği hallerde, olağan toplantıda kadar Derneğin sosyal tesislerinin kontrolü ve işletilmesinden sorumludur. Yönetim Kurulu toplantısının gündemini hazırlarlar. Alınan kararların karar defterine yazılmasını sağlarlar.
3- Genel Başkan ve başkanvekillerinin bulunmadığı zamanlarda, derneği Genel Sekreter temsil ve vekalet eder. Tüm defter, belge, dosya ve evrakın saklanmasından, korunmasından sorumludur.
c-) Genel Mali Sekreter (Muhasip Üye):
1- Dernek genel merkez bütçesini Genel Kuruldan alınan yetkiye göre, şubelerde şube bütçesini, Genel Kuruldan alınan yetkiye göre, harcamayı harcamadığını, derneğin hesap işlemleri muhasebe kurallarına ve bütçeye uygun olarak gerektiği şekilde kayıtlı tutulacak defterlerin temiz ve mali mevzuata uygun olarak işlenmesinde, tahsil edilen paraların resmi makbuzlarla alınıp alınmadığını, dernek maddi varlıklarının kullanım şeklinin, yönetmelik ve mali tüzük hükümlerine göre yapılıp yapılmadığını, kontrol ile mükelleftir.
2- Kanunen Noter tasdikine lüzum görülen defterlerin v.s. benzerlerinin tasdikini sağlarlar.
3- Murakıp ve denetçilerin raporlarında belirtilen mali aksaklıkların düzeltilmesinde ve suistimallerin oluşumunda ve giderilmesinde sorumlu kişidir. Bankadan çekilecek paraların, paraya tahakkuk eden yazışmalarda bulunacak, ikinci başkan veya sekreterle birlikte imza eder. Genel Kurul toplantısından bir ay evvel hesapların kapatılmasını temin eder.
- d) Örgütten Sorumlu Başkan Yardımcısı:
Genel Merkez Yönetim Kurulu ile Şubeler arasındaki ilişkileri düzenleyen başkan yardımcısıdır. Gerek gördüğü takdirde şubeleri ziyaret edip, denetlemek, şubeler ile ilgili rapor düzenleme yetkisine sahiptir.
- e) Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı:
Derneğe gelir getirecek projeler ve borçlanmaya yönelik çalışmaların yürütülmesi, Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı tarafından yürütülür. Derneğin gelir gider dengesinin sağlanması amacıyla Genel Mali Sekreter ile birlikte çalışmalar yapar.
- f) İletişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı:
Derneğin Sosyal-Kültürel çalışmalarını yürüten, diğer kurumlarla ilişkiler, basın halkla ilişkiler çalışmalarını yürütür.
Yönetim Kurulu Üyeliğinin Düşmesi:
MADDE 18 – Üst üste 3 toplantıya katılmayan yönetim kurulu üyesi yazı ile uyarılır. Bir sonraki toplantıya da katılmayan veya geçerli mazereti yazısı yönetim kurulu üyelerince kabul edilmeyen üyenin, Yönetim Kurulu üyeliği vasfı düşer. Boşalan üyeliklere yedek üyeler arasından uygun görülen isim çağrılır.
Yönetim Kurulu Toplantısı:
MADDE 19 – Yönetim Kurulu Genel Başkan, Genel Sekreter veya Genel Başkan Yardımcılarından birisinin hazırlayacağı gündem ile toplanır. Üyelerden biri veya birkaçının gündeme ilgili teklifleri varsa gündeme alınır, aksi öneri ile kurulun oy çokluğu gereklidir.
Yönetim kurulu en az ayda bir toplanır. Gündem ve duyuru Genel Sekreter veya Genel Sekreter Yardımcısı tarafından yapılır.
Dernek Karşısında Taraf Olma Hali:
MADDE 20 – Genel Başkan veya Yönetim Kurulu üyeleri maddi imkân sağlanmasına ilişkin işlerde Dernek karşısında taraf olamaz.
Genel kurul sonuç bildirimi
MADDE 21 – Olağan ya da olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen 30 gün içerisinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren genel kurul sonuç bildirimi (Ek-3) ve ekleri yönetim kurulu başkanı tarafından mülki idare amirliğine bildirilir.
- a) Divan başkanı, başkan yardımcıları ve yazman tarafından imzalanmış genel kurul toplantı tutanağı örneği,
- b) Tüzük değişikliği yapılırsa, tüzüğün değişen maddelerini içeren yeni ve eski şekli ile dernek tüzüğünün son şeklinin her sayfası yönetim kurulunca imzalanmış örneği.
Genel kurul sonuç bildirimleri, dernek yönetim kurulu tarafından yetki verilen bir yönetim kurulu üyesi tarafından yapılabilir. Bildirimin yapılabilmesinden yönetim kurulu başkanı sorumludur.
Denetleme Kurulu
MADDE 22 – Denetleme Kurulu Genel Kurulunda gizli oyla seçilen 5 asıl 5 yedek üyeden oluşur.
Kurul Denetleme görevini tüzük ve yönetmelikler de belirlenen esaslara göre mali yönden yapar. Denetleme sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna SUNULUR. Dönem sonunda ayrıntılı raporunu sunar. Denetim kurulu toplantısına katılabilirler. Fikir ve görüşlerini söylerler, fakat oylamaya katılamazlar.
Yüksek Onur Kurulu:
MADDE 23 – Yüksek Onur Kurulu Genel Kurulunca seçilen 10 asıl 10 yedek üyeden oluşur. Kurul kendi arasında yapacağı ilk toplantısında bir Başkan ve bir Yazman seçer.
Onur Kurulu Çalışmaları:
MADDE 24 – Onur Kurulu, Genel Yönetim Kurulu tarafından düzenlenen dosyayı üst düzeyde inceler. Yönetim Kurulu’nun üyelikten çıkarma hakkındaki önerilerini değerlendirir. Yönetim Kurulu inceleme için dosyayı verir. Onur Kurulu’nun ilk toplantısından ardından verdiği olura göre incelemeye başlar.
Onur Kurulu’nun Vereceği Cezalar:
MADDE 25 – f) Fıkrası — kesin çıkarma hakkındaki görüşlerini Yönetim Kurulu’na önerir.
- a) Uyarma,
- b) Açık Uyarma,
- c) Kınama,
- d) Açık Kınama,
- e) Sürekli Çıkarma
fıkralarındaki öneriler Yönetim Kurulu’nca karara bağlanır.
Cezaya İtiraz:
MADDE 26 – Onur Kurulu’nun önerisi ile cezalandırılan üye bu cezaya ilk olağan genel kurul toplantısında itiraz edebilir. Genel Kurul’un bu itirazı gündeme alması ve incelemeye değer bulunması halinde, yapılacak görüşmelerden sonra verilecek karar kesindir. Gündeme almama kararı da bu niteliktedir. Genel kurul geçici ve sürekli çıkarma cezası verilen üyenin itirazı dinlenir ve dinleme kararı alabilir ve neticelendirilebilir.
ŞUBELER:
MADDE 27 – Şubeler Anadolu Basın Birliği Genel Merkez Genel Kurulu Kararı ile ve hazırlanan yönetmelik hükümlerine göre belirlenecek il ve ilçelerde kurulur. Şubeler Genel Yönetim Kurulu kararları ile (ileriden) de üye kaydı yapabilir. Şubelerin kurulması için dernekler kanunun öngördüğü üye adedi gereklidir.
Şube Kuruluşu
Dernek, gerekli görülen yerlerde Genel Kurul kararıyla şube açabilir. Bu amaçla dernek yönetim kurulunca yetki verilen en az üç kişilik kurucular kurulu, Dernekler Yönetmeliği’nde belirtilen şube kuruluş bildirimini ve gerekli belgeleri, şube açılacak yerin en büyük mülkî amirliğine verir.
Şubelerin Görev ve Yetkileri
Şubeler, tüzel kişiliği olmayan, dernek amaç ve hizmet konuları doğrultusunda Genel Merkez tarafından görevlendirilmiş yetkili, tüm işlemlerinden doğan alacak ve borçlarından ötürü kendisinin sorumlu olduğu ikincil iç örgütüdür.
Temsilcilik
Genel Merkez, gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açabilir. Şubeler temsilcilik açamazlar. Temsilciliğin adresi, Yönetim Kurulu kararıyla, temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülkî idare amirliğine yazılı olarak bildirilir.
- a) Şube Kuruluşları Ana Tüzük ve Yönetmelik esasları içinde yapılır. Şubeler, bölgesinde bulunan asıl üyelerin 3 yılda bir ŞUBAT ayı sonunda kadar yapacakları Genel Kurul toplantılarında Yönetim Kurulu 6 asıl ve 6 yedek üyeden, Denetleme Kurulu 3 asıl ve 3 yedek üyeden oluşur.
- b) ŞUBE BAŞKANLARI TEK DERECELİ VE GİZLİ OYLA SEÇİLİR. YÖNETİM KURULU İLK TOPLANTISINDA Bir Başkan Yardımcısı, Bir Sekreter ve bir Sayman üye seçer.
Bu seçim gizli oy ile yapılır.
Seçim Tutanakları ile Yönetim Kurulu ve asıl ve yedek üyelerin kimliklerini belirleyen belgelerin birer nüshası Genel Merkez Yönetim Kuruluna gönderilir ve Mahallin en büyük Mülkî Amirine de verilir.
Şubelerin Yükümlülükleri
- Şubeler, her yıl Ocak içerisinde güncel üye listesi ve bilgilerini Genel Merkez’e bildirmekle yükümlüdür.
- Şubeler yıllık Genel Merkez payı olarak 5.000 TL (Beşbin TL) ödentiyi ödemekle yükümlüdür. Genel Merkez onayıyla bu miktar Ocak ve Haziran aylarında 2 taksit halinde ödenebilir. Yıllık ödentilerin zamanında ödenmemesi şubenin fesih sebebidir.
Şubelerce ödeyeceği yıllık ödent miktarı Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından her yılın Aralık ayında belirlenir ve yazılı olarak şubelere bildirilir.
- Yeni kurulan şubelerin yıllık Genel Merkez payı peşin olarak tahsil edilir.
- Şubeler tüm türlü etkinlik, faaliyet, çalışmalarla ilgili Genel Merkez’i bilgilendirmek ve onay almak zorundadır.
- Şubeler üyelerine vereceği tanıtım kartı, rozetler Genel Merkez tarafından yapılır ve ücreti mukabili şubeye gönderilir. Şube kendisi bu işleri düzenleyemez. Şubelerin kendi basın kartı bastırma hakları yoktur.
- Şubeler, Genel Merkezin faaliyetlerini kendisine bağlı basın kuruluşlarında duyurmak, tanıtmak ve temsil adına destek vermekle yükümlüdür.
- Şubeler, kendi adlarına açacakları web siteleri konusunda Genel Merkez yönetmeliğine uymak zorundadır. Web sitelerinde yer alan logolar, sayfa yapısı, haber ağı, şube web sitesinde kullanılacak materyallerin kaynakları Genel Merkezçe belirlenecek ve kendilerine ayrılan subdomain (haber-fotoğraf-videograf) sağlamak ve güncellemek açısından sağlamakla yükümlüdür.
- Genel Yönetim Kurulu şubelerin faaliyetlerini aksama saptandığında, gerekçesi ile birlikte şube yönetimini görevden alıp lüzumu üzerine üyeleri liste ile çeker. Bu durumda genel merkez geçici şube yönetimini atar ve 30 gün içerisinde yeni seçim için Genel Kurulu toplar. İcap ettiği takdirde Disiplin kuruluna sevk edebilir.
Şube Organları ve Yönetim Şekli :
MADDE 29 – Şube organları Genel Kurul, Denetim Kurulu, Yönetim Kurulu’dur.
Şubelerin bütün muamele ve işlemleri Anadolu Basın Birliği Tüzüğü, Yönetmelik ve Dernekler Kanunu’na göre yürütülür.
- BÖLÜM
MALİ VE İDARİ İŞLER :
MADDE 30 – Derneğin gelirleri şunlardır:
- a) Üyelik aidatları yıllık 150 TL’den az olamaz.
- b) Üyelik giriş aidatları 250 TL’den az olamaz.
- c) Balo, çay, ziyafet, sergi ve benzeri girişimlerden elde edilecek gelirler.
- d) Bağışlar.
- e) Yasaların Derneğe sağladığı gelirler.
- f) Öteki gelirler. (İç ve dış seyahatler, piyangolar)
- g) Bu gelirler yasalar uygun olarak makbuz karşılığı tahsil edilip ilgili defterlere işlenir.
- h) Derneğin hesapları Millî Bankalarda açılan hesaba toplanır.
ı) Para çekimi Yönetim Kurulu Kararı ile iki imza ile yapılır.
Derneğin Gelir ve Gider İşlemleri
Gelir ve gider belgeleri:
Dernek gelirleri “Alındı Belgesi” ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.
Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak derneğin, Gelir Vergisi Kanununun 94’üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için “Gider Makbuzu” düzenlenir.
Dernek tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri “Ayni Yakım Teslim Belgesi” ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise “Ayni Bağış Alındı Belgesi” ile kabul edilir.
Alındı Belgeleri
Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak “Alındı Belgeleri” Dernekler Yönetmeliğinde gösterilen biçim ve ebatta yönetim kurulu kararıyla, matbaaya bastırılır.
Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve bu belgeleri kullanacak olan derneğe adına gelir tahsil edecek kişi ve yetkili…
DEFTER VE KAYITLAR
MADDE 30 –
Dernekte, aşağıda yazılı defterler tutulur.
İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uygulanacak esaslar aşağıdaki gibidir:
- Karar defteri:
Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
- Üye kayıt defteri:
Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
- Evrak kayıt defteri:
Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakların asılları ve giden evrakların kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yolu ile gelen veya giden evraklar çıktısı alınarak dosyalanır.
- Demirbaş defteri:
Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini doldurmalarının kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
- İşletme hesabı defteri:
Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
- Alındı belgesi kayıt defteri:
Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları bu belgeleri alan ve iade edenlerin adları, soyad ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
Bilânço Esasında tutulacak defterler ve uygulanacak esaslar aşağıdaki gibidir:
- (a) bendinin 1, 2, 3 ve 6. alt bentlerinde kayıtlı defterler bilanço esasında defter tutulması durumunda da tutulur.
- Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri:
Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanunun Maliye Bakanlığına verdiği yetki ile istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
Defterlerin Tasdiki :
Dernekte, tutulması zorunlu olan defterler kullanmaya başlamadan önce İl Dernekler Müdürlüğüne veya Notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan defterler ile form veya sürekli form yapraklı defterlerin, kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.
Dernek tüzüğünde yapılan değişiklikler ile tüzük değişikliğinin yapıldığı genel kurul toplantısını izleyen otuz gün içinde, genel kurul sonuç bildirimi ekinde mülkî idare amirliğine bildirilir.
TAŞINMAZ MALLAR:
MADDE 31 –
Derneğin barınması amaç ve çalışmaları için edinilmiş veya edinilecek taşınmaz malların alınması, satılması, Genel Kurul kararı ile Genel Yönetim kurulunca yerine getirilir. Gerektiğinde Yönetim kurulu yetkilendirme ile mahkemeye veya valiliğe gibi, taşınmaz mal da kiralayabilir. Dernek yönetimi bunu Genel Kurul kararıyla başlatabilir.
Taşınmazların Bildirilmesi
Derneğin edindiği taşınmazlar tapuya tescilinden itibaren otuz gün içinde “Taşınmaz Mal Bildirimi” doldurmak suretiyle mülkî idare amirliğine bildirilir.
- BÖLÜM
Tüzel Kişiliğin Sona Erişi ve Son Hükümler:
Tüzel Kişiliğin Sona Erişi:
MADDE 32 –
Dernek tüzel kişiliğin sona ermesine karar verebilmek için Genel Kurula aidatını ödeme hakkına sahip üyelerin 2/3’ünün toplantıya katılması zorunludur. İlk toplantıda çoğunluk elde edilemezse 2. toplantı için usulüne uygun çağrı yapılır. 2. toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Fesih konusu görüşülebilir. Fesih hakkındaki kararlar hazır bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu ile alınır. Derneğin fesih edildiği Yönetim Kurulu tarafından 5 gün içinde en büyük Mülkî Amirliğine yazı ile bildirilir.
Fesih halinde Derneğin bütün malları Mesleki bir kuruluşa veya Mesleki bir Vakfa veya Türkiye Kızılay Derneği’ne verilebilir.
Tüzüğün in ve son tadil tarihi:
MADDE 34 –
Bu tüzük 5253 sayılı Dernekler Kanununa göre 27 MAYIS 2006 TARİHİNDEKİ 16. GENEL KURULUMUZCA düzenlenerek son şeklini almıştır.
CEVAPSIZ KONULARDA ATIF :
MADDE 35 –
Bu Tüzükte olmayan konularda 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nun hükümleri ile Medeni Kanunun hükümleri ve DİĞER KANUNLAR UYGULANIR.
ANADOLU BASIN BİRLİĞİ DERNEĞİ’NİN TÜZÜĞÜ 35 MADDEDEN İBARETTİR.
İmzalar:
Halil ZOR – Genel Başkan. M. Bora ZOR – Gen. Bşk. Yrd. Tarık BAKIR – Gen. Bşk. Yrd. M. Musa ÇAKIR – Gen. Bşk. Yrd.
Turhan AKSEN – Genel Sekreter Serkan ARSLAN – Gen. Bşk. Yrd. Mehmet AKAY – Mali Sekreter
Celal ÇİFTÇİ – Yön. Kurulu Üyesi Sinan SAYAR – Yön. Kurulu Üyesi Cüneyt BOZKAYA – Yön. Kurulu Üyesi
Bahadır ÇAĞLAR – Yön. Kurulu Üyesi İbrahim DUMLU – Yön. Kurulu Üyesi M. Tuğrul KAYA – Yön. Kurulu Üyesi
Nurselven SOBACI – Yön. Kurulu Üyesi